flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УВАГА! Набирає чинності Закон України "Про судовий збір"

01 листопада 2011, 10:50

УВАГА

 

ЗМІНЕНО РОЗМІР ТА ПОРЯДОК СПЛАТИ КОШТІВ ПРИ ПОДАННІ ДО СУДУ ЗАЯВ, СКАРГ, А ТАКОЖ ЗА ВИДАЧУ СУДАМИ ДОКУМЕНТІВ

 

З 01 листопада 2011 року набрав чинності

Закон України «Про судовий збір»

 

Судовий  збір  -  збір,  що справляється на всій території України за подання заяв,  скарг до суду,  а також за видачу судами документів і включається до складу судових витрат.

З моменту набрання чинності Законом скасовується сплата витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов’язаних з розглядом цивільних та господарських справ та змінюються розміри витрат, які сплачуються за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів.

Судовий  збір  справляється  у  відповідному  розмірі  від мінімальної  заробітної  плати  у місячному розмірі,  встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду,  - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Протягом листопада – грудня 2011 року розмір мінімальної заробітної плати, який використовується для обчислення суми судового збору становить 940 (дев’ятсот сорок) гривень.

 

Також змінено платiжнi реквізити для перерахування судового збору:

 

 

Судовий збір відповідно до Закону сплачується через банківські установи чи поштові відділення зв’язку за рахунок платника. У призначенні платежу платник судового збору повинен вказати  слова „судовий збір”, код ЄДРПОУ суду, до якого він звертається, пункт з таблиці ставок судового збору, за яким визначено розмір судового збору, та прізвище платника. Наприклад: „Судовий збір, 37381363, п.1.3, Давиденко А.А.”. Це означає, що судовий збір платник сплачує за звернення до Бердянського міськрайонного суду щодо розірвання шлюбу.