flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заява ВРП у зв’язку з повідомленнями щодо створення псевдосудів на тимчасово окупованих територіях

05 квітня 2023, 16:17

У зв’язку з  оприлюдненням у медіа інформації про створення державою-спонсором тероризму псевдосудів на окупованих територіях України, Вища рада правосуддя вважає за необхідне наголосити на такому.

Україна –  суверенна, незалежна, правова держава. Її суверенітет поширюється на всю територію з визнаними на міжнародному рівні кордонами.

Суди в Україні утворені та функціонують відповідно до Конституції та законів України.

Делегування функцій судів, створення надзвичайних та особливих судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускаються.

Особи, які привласнили функції суду, несуть відповідальність, установлену законом.

Суд в Україні, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Рішення створених на окупованих територіях псевдосудів вважатимуться нікчемними.

Звернення до цих судів свідчитиме про визнання незаконно створених російською федерацією на захопленій території нелегітимних органів влади та сприятиме їх окупаційній діяльності.

Добровільне зайняття громадянами України посади в незаконних судових органах, створених на тимчасово окупованій території може мати ознаки колабораційної діяльності, яка визнається як зрада українських громадян та інтересів своєї держави, і карається відповідно до Кримінального кодексу України.

Вища рада правосуддя